Studii de caz CPI Marfa 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100

91. Precizați 5 documente pe care trebuie să vă asiguraţi că le aveţi la bordul autovehiculului, exceptând actul de identitate, diagramele tahograf/cardul tahograf, permisul de conducere, certificatele de înmatriculare, rovinieta şi asigurarea RCA.

RASPUNS:

 • copia conforma a licentei comunitare:
 • contractul de leasing in original;
 • certificatul de pregatire profesionala:
 • legitimatia de serviciu, vizata si valabila;
 • documentul de transport (scrisoarea de transport C.M.R.)
 • asigurarea pentru marfurile transportate, in copie

92. Sunteţi angajat în calitate de conducător auto la o întreprindere care efectuează transport de mărfuri în cont propriu.

Autocamionul este utilizat în baza unui contract de leasing.

Precizați 5 documente pe care trebuie să vă asiguraţi că le aveţi la bordul autovehiculului, exceptând actul de identitate, diagramele tahograf/cardul tahograf, permisul de conducere, certificatele de înmatriculare, rovinieta şi asigurarea RCA.

RASPUNS:

 • Documentul de transport,
 • legitimatia de serviciu valabila,
 • certificatul de pregatire profesionala.
 • contractul de leasing in original
 • asigurare pentru marfurile transportate

93. În calitate de conducător auto angajat la un operator de transport conduceţi un ansamblu de vehicule format din autotractor şi semiremorcă şa și sunteți desemnat să efectuați un transport de mărfuri contra cost între Bucuresti și Kiev.

Indicați care este documentul de transport pentru transportul efectuat între București – Kiev, cine și în câte exemplare îl întocmește, precum și cui sunt destinate acestea.

RASPUNS:

Documentul de transport este scrisoarea de transport tip CMR si se intocmeste in trei exemplare originale semnate de catre expeditor si transportator.

Primul exemplar se remite expeditorului. al doilea pentru transportator. iar al treilea pentru destinatar.

94. Care este documentul de transport pentru transportul contra cost de mărfuri pe ruta Arad – București și ce semnificație are acesta?

RASPUNS:

Documentul de transport este scrisoarea de transport CMR, si reprezinta proba contractului de transport.

95. Ce trebuie să verificați în calitate de conducător auto conform Convenției C.M.R. la primirea mărfii pe care urmează să o transportați la destinatarul din Constanța.

RASPUNS:

La primirea marfii, transportatorul este obligat sa verifice:

 • exactitatea mentiunilor din scrisoarea de trasura referitoare Ia numarul coletelor, cat si Ia, marcajul si Ia numerele lor;
 • starea aparenta a marfii si ambalajul ei.

96. Sunteţi angajat în calitate de conducător auto la o întreprindere și efectuați un transport de mărfuri în cont propriu. Indicați care este documentul de transport pentru transportul pe care îl efectuați și unde trebuie să se afle acesta pe durata transportului.

RASPUNS:

Avizul de insotire a marfii care trebuie sa se afle Ia bordul autovehiculului.

97. Enumeraţi 2 documente ale conducătorului auto care trebuie să se afle la bordul vehiculului pe durata efectuării transportului de la pct. 1, exceptând actul de identitate, permisul de conducere, precum şi cele referitoare la utilizarea aparatului tahograf.

RASPUNS:

Legitimatia de serviciu valabila, certificatul de pregatire profesionala.

98. Efectuați un transport de motorină cu o autocisternă de 12.000 de litri.

Precizați care sunt certificatele de pregătire profesională pe care trebuie să le dețină conducătorul auto.

RASPUNS:

Certificatul de pregatire profesionala ADR marfa periculoasa, pentru colete si cisterne.

99. La Arad sunteți oprit cu ocazia unui control în trafic efectuat de către inspectorii din cadrul I.S.C.T.R. Ce document prezentați pentru a face dovada faptului că sunteți angajat la operatorul de transport SC ROTRANSMIXT SRL din București ?

RASPUNS:

Legitimatia de serviciu valabila.

100. La încărcarea mărfurilor ați procedat la arimarea și securizarea încărcăturii. De asemenea ați fost instruit că pe parcursul cursei trebuie să verificați arimarea încărcăturii. Precizați în ce momente ale cursei trebuie să faceți aceste verificări.

RASPUNS:

Verificarea arimarii incarcaturii se face Ia intervale regulate, de cate ori este posibil, pe durata calatoriei.

Prima verificare trebuie facuta de preferinta dupa cativa kilometrii de condus, intr-un loc unde se poate opri in siguranta.

In plus arimarea trebuie verificata dupa o franare brusca, o accelerare brusca, bruscarea volanului sau dupa alta situatie anormala aparuta pe durata calatoriei.