Întrebări examen auto DRPCIV categoria B - Depășirea
Întrebarea 127 din 1200 | Rămase: 1073

Întrebări rezolvate: 0

Răspunsuri corecte: 0

Răspunsuri greșite: 0

127. Tramvaiul poate fi depășit pe partea stângă?

A

nu;

B

da, în stațiile fără refugiu, pentru protejarea călătorilor care urcă sau coboară;

C

da, atunci când între șina din dreapta și bordură nu există spațiu suficient pentru depășire.

Explicatie: Răspunde la întrebare pentru a vedea explicația!

Depășirea tramvaiului pe partea stângă este permisă în anumite situații, dar aceasta constituie o excepție de la regula generală. Potrivit Articolului 45, alin. (5) din OUG 195/2002, regula de bază este că tramvaiul trebuie depășit pe partea dreaptă. Însă, există două cazuri excepționale când depășirea tramvaiului pe partea stângă este permisă:

  • Când drumul este cu sens unic – În cazul unui drum cu sens unic, nu există riscul de a întâlni trafic din sens opus, ceea ce face ca depășirea tramvaiului pe partea stângă să fie sigură.
  • Când între șina din dreapta și marginea trotuarului (sau bordură) nu există spațiu suficient pentru depășire – Aceasta este situația în care depășirea pe partea dreaptă ar fi imposibilă din cauza lipsei spațiului suficient între șina tramvaiului și bordură, iar conducătorul auto are dreptul să depășească pe partea stângă. 

Totuși, chiar și în aceste situații, manevra de depășire trebuie realizată cu atenție sporită. Conducătorul auto trebuie să se asigure că nu există vehicule din sens opus și că manevra se poate face în condiții de siguranță. Astfel, tramvaiul poate fi depășit pe partea stângă doar atunci când spațiul din partea dreaptă este insuficient sau când drumul este cu sens unic.

Legislatie: 

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 195/2002 

Articolul 45

(1) Depășirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial.

(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depășire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în fața sau în spatele lui nu a inițiat o asemenea manevră.

(3) Atunci când prin manevra de depășire se trece peste axa care separa sensurile de circulație, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul și că dispun de spațiu suficient pentru a reintra pe banda inițială, unde au obligația să revină după efectuarea manevrei de depășire.

(4) Nu constituie depășire, în sensul alin. (1), situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în același sens de circulație.

(5) Depășirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depășit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenția și s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depășește prin partea dreapta.

(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depășit și pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între șina din dreapta și marginea trotuarului nu există spațiu suficient.

 

Atenție⚠️
Progresul se salvează doar pe dispozitivul pe care rezolvați întrebările. Dacă schimbați dispozitivul sau browserul, progresul nu va fi disponibil.

Dacă ați pierdut progresul, puteți relua mediul de învățare de la întrebarea la care ați rămas, folosind butonul de mai jos.

Pentru a vă asigura că progresul este salvat corect și reflectă parcursul real al întrebărilor, vă recomandăm să nu săriți peste întrebări.