Întrebări rezolvate: 0
Răspunsuri corecte: 0
Răspunsuri greșite: 0
542. Ce trebuie să faceți imediat după un accident cu un animal sălbatic?
opriți, aprindeți luminile de avarie și asigurați locul accidentului;
înștiințați societățile de protecție a animalelor;
luați vânatul acasă și comunicați societății de asigurare daunele suferite de autoturism.
Explicatie: Răspunde la întrebare pentru a vedea explicația!
În cazul unui accident cu un animal sălbatic, conducătorul auto are următoarele obligații:
- Să oprească imediat vehiculul pentru a evita agravarea situației.
- Să aprindă luminile de avarie pentru a semnaliza prezența pericolului pe carosabil.
- Să asigure locul accidentului pentru a preveni alte incidente rutiere.
- Dacă vehiculul nu poate fi deplasat de pe partea carosabilă, trebuie să instaleze triunghiurile reflectorizante la o distanță de cel puțin 30 de metri în afara localităților și mai aproape în zonele urbane, conform reglementărilor.
- Să scoată vehiculul în afara părții carosabile, dacă este posibil.
- Dacă vehiculul nu poate fi mutat, acesta trebuie semnalizat corespunzător.
- Să se prezinte la unitatea de poliție competentă în termen de cel mult 24 de ore pentru întocmirea documentelor de constatare.
- Dacă accidentul a rezultat doar în pagube materiale, poliția rutieră va elibera autorizație de reparații pentru vehicul, cu excepția cazului în care s-a întocmit constatarea amiabilă de accident, atestată de societatea de asigurări.
Legislație:
OUG nr. 195/2002
Articolul 79
(1) Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați:
a) să scoată imediat vehiculele în afara părții carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezența;
b) să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002
Articolul 180
(9) Pentru vehiculele implicate în accidente de circulație din care au rezultat pagube materiale, poliția rutieră eliberează proprietarilor sau deținătorilor acestora autorizație de reparații, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1C, cu excepția situației în care s-a încheiat o constatare amiabilă de accident a cărei validitate a fost atestată de societatea de asigurări abilitată, în condițiile legii, caz în care reparațiile pot fi efectuate în baza actului de atestare.
Articolul 156
(1) Dacă un autovehicul, tractor agricol sau forestier sau o remorcă a rămas în până pe partea carosabilă a drumului și nu poate fi deplasat/deplasată în afara acesteia, conducătorul autovehiculului, tractorului agricol sau forestier este obligat să pună în funcțiune luminile de avarie și să instaleze triunghiurile reflectorizante.
(2) Triunghiurile reflectorizante se instalează în față și în spatele vehiculului, pe aceeași bandă de circulație, la o distanță de cel puțin 30 m de acesta, astfel încât să poată fi observate din timp de către participanții la trafic care se apropie. În localități, atunci când circulația este intensă, triunghiurile reflectorizante pot fi așezate la o distanță mai mică sau chiar pe vehicul, astfel încât să poată fi observate din timp de ceilalți conducători de vehicule.
Atenție⚠️
Progresul se salvează doar pe dispozitivul pe care rezolvați întrebările. Dacă schimbați dispozitivul sau
browserul, progresul nu va fi disponibil.
Dacă ați pierdut progresul, puteți relua mediul de învățare de la întrebarea la care ați rămas, folosind butonul de mai jos.
Pentru a vă asigura că progresul este salvat corect și reflectă parcursul real al întrebărilor, vă recomandăm să nu săriți peste întrebări.