Întrebări rezolvate: 0
Răspunsuri corecte: 0
Răspunsuri greșite: 0
868. Puteți schimba poziția vehiculului, dacă sunteți implicat într-un accident de circulație?
da, după ce ați acordat primul ajutor victimelor;
da, după ce ați anunțat poliția;
da, dacă accidentul s-a soldat numai cu avarii.
Explicatie: Răspunde la întrebare pentru a vedea explicația!
Poziția vehiculului poate fi schimbată numai dacă accidentul s-a soldat doar cu avarii.
În astfel de cazuri, conducătorii auto trebuie să elibereze carosabilul pentru a evita blocarea traficului. Dacă accidentul a fost soldat cu vătămarea corporală sau decesul unei persoane, este interzisă modificarea poziției vehiculului, a locului accidentului sau ștergerea urmelor fără aprobarea poliției, întrucât aceste acțiuni pot afecta cercetarea și stabilirea vinovăției.
Legislație:
OUG nr. 195/2002
Articolul 77
(1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat decesul sau rănirea unei persoane este obligat să ia măsuri de anunțare imediată a poliției, să nu modifice sau să șteargă urmele accidentului și să nu părăsească locul faptei.
(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziția vehiculului implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat decesul sau rănirea uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să șteargă urmele accidentului fără încuviințarea poliției care cercetează accidentul.
Articolul 79
(1) Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați:
a) să scoată imediat vehiculele în afara părții carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezența;
b) să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(2) Se exceptează de la obligațiile prevăzute la alin. (1) lit. b)*):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condițiile legii;
b) conducătorul de vehicul care deține o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulație a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.
Atenție⚠️
Progresul se salvează doar pe dispozitivul pe care rezolvați întrebările. Dacă schimbați dispozitivul sau
browserul, progresul nu va fi disponibil.
Dacă ați pierdut progresul, puteți relua mediul de învățare de la întrebarea la care ați rămas, folosind butonul de mai jos.
Pentru a vă asigura că progresul este salvat corect și reflectă parcursul real al întrebărilor, vă recomandăm să nu săriți peste întrebări.