Întrebări examen auto DRPCIV categoria Tr - Sancțiuni contravenționale și Infracțiuni
Întrebarea 727 din 801 | Rămase: 74

Întrebări rezolvate: 0

Răspunsuri corecte: 0

Răspunsuri greșite: 0

727. În ce situație se dispune imobilizarea vehiculului?

A

când există date sau indicii că acesta face obiectul unei contravenții;

B

când starea tehnică a vehiculului pune în pericol grav siguranța circulației;

C

când este în imposibilitatea de a se deplasa, din cauza unor defecțiuni la motor.

Explicatie: Răspunde la întrebare pentru a vedea explicația!

Imobilizarea unui vehicul se dispune de polițistul rutier atunci când acesta are defecțiuni periculoase la sistemul de frânare sau la direcție, punând astfel în pericol siguranța traficului. În astfel de cazuri, polițistul poate opri vehiculul, îl poate bloca pentru a preveni deplasarea și aplică sancțiuni: amendă, suspendarea permisului pentru 90 de zile și reținerea certificatului de înmatriculare.

Legislație:

OUG nr. 195/2002

Articolul 117

(1) Imobilizarea unui vehicul constă în scoaterea acestuia în afara părții carosabile, pe acostament sau cât mai aproape de marginea drumului, și punerea lui în imposibilitate de mișcare prin folosirea unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de blocare și se dispune de către polițistul rutier în cazul săvârșirii de către conducătorul acestuia a uneia dintre următoarele fapte:

b) conducerea unui vehicul care deteriorează drumul public sau afectează mediul ori care prezintă deficiențe periculoase la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție;

Articolul 102

(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

b) conducerea vehiculului cu deficiențe periculoase la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție;

Articolul 111

(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reține în următoarele cazuri:

c) la săvârșirea uneia dintre contravențiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) și (4) și în situația prevăzută la art. 115 alin. (1);

(5) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. e) și g), la art. 100 alin. (3), la art. 101 alin. (3), la art. 102 alin. (3) lit. b), e) și f) din prezenta ordonanță de urgență, precum și la art. 334 alin. (1) și (3) din Codul penal, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile.

Articolul 112

(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:

e) sistemul de frânare de serviciu prezintă deficiențe majore sau periculoase;

f) sistemul de frânare de securitate sau de staționare prezintă deficiențe majore sau periculoase;

g) mecanismul de direcție prezintă deficiențe majore sau periculoase;

(2) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), g), h1, k), o), p), r), s), la reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, polițistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, iar în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t), u), v), x) și y), o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile.

Atenție⚠️
Progresul se salvează doar pe dispozitivul pe care rezolvați întrebările. Dacă schimbați dispozitivul sau browserul, progresul nu va fi disponibil.

Dacă ați pierdut progresul, puteți relua mediul de învățare de la întrebarea la care ați rămas, folosind butonul de mai jos.

Pentru a vă asigura că progresul este salvat corect și reflectă parcursul real al întrebărilor, vă recomandăm să nu săriți peste întrebări.