Întrebări examen auto DRPCIV categoria B - Trecere la Nivel cu Cale Ferată
Întrebarea 1121 din 1200 | Rămase: 79

Întrebări rezolvate: 0

Răspunsuri corecte: 0

Răspunsuri greșite: 0

1121. Care dintre cele două indicatoare te obligă să oprești?

A

indicatorul 1;

B

indicatorul 2;

C

ambele indicatoare.

Care dintre cele două indicatoare te obligă să oprești?

Explicatie: Răspunde la întrebare pentru a vedea explicația!

Indicatorul 1, „Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere”, este instalat înaintea unei treceri la nivel cu cale ferată unde nu sunt instalate bariere sau semibariere.

De obicei, acest indicator este însoțit de semnul „Oprire”, ceea ce înseamnă că șoferii trebuie să se oprească și să se asigure că nu vine trenul înainte de a traversa calea ferată.

Oprirea trebuie făcută în locul cu cea mai bună vizibilitate asupra căii ferate, fără a depăși indicatorul.

Indicatorul 2 are aceeași semnificație – „Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere” – dar este echipat și cu semnale luminoase intermitente.

Aceste semnale luminoase pot fi în funcțiune sau nu.

Indiferent de situație, șoferul trebuie să oprească, să se asigure că nu se apropie trenul și că traversarea se poate face în siguranță.

Legislație:

OUG nr. 195/2002

Articolul 60

(1) Participanții la trafic trebuie să dea dovadă de prudență sporită la apropierea și traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.

Regulamentul de aplicare al OUG nr. 195/2002

Articolul 136

(1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă și să se asigure că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

Articolul 138

(1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:

c) întâlnește indicatorul Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere, Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere sau Oprire.

(2) Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la alin. (1) lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare.

Atenție⚠️
Progresul se salvează doar pe dispozitivul pe care rezolvați întrebările. Dacă schimbați dispozitivul sau browserul, progresul nu va fi disponibil.

Dacă ați pierdut progresul, puteți relua mediul de învățare de la întrebarea la care ați rămas, folosind butonul de mai jos.

Pentru a vă asigura că progresul este salvat corect și reflectă parcursul real al întrebărilor, vă recomandăm să nu săriți peste întrebări.