Întrebări rezolvate: 0
Răspunsuri corecte: 0
Răspunsuri greșite: 0
40. Din punct de vedere al conduitei preventive, la ce vă puteţi aştepta în această situaţie?
biciclistul va opri;
biciclistul poate schimba direcţia de mers spre stânga fără să se asigure;
biciclistul se va comporta corect.

Explicatie: Răspunde la întrebare pentru a vedea explicația!
În această situație, din punct de vedere al conduitei preventive, trebuie să vă așteptați ca biciclistul să poată schimba direcția de mers spre stânga fără să se asigure corespunzător.
Bicicliștii pot schimba direcția brusc, fără semnalizare sau fără a se asigura, ceea ce poate crea riscuri de accidente. Conform Art. 118 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, atunci când efectuați o depășire, trebuie:
Să păstrați o distanță laterală suficientă față de biciclist, pentru a evita orice posibilitate de accident.
Să vă asigurați și să semnalizați intenția de depășire, asigurându-vă că puteți efectua manevra în siguranță.
Este important să anticipați mișcările imprevizibile ale biciclistului și să adaptați viteza și poziția pe drum pentru a evita orice pericol.
Legislatie:
REGULAMENT de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice
§ 3. Depășirea
Articolul 118
(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depășirea este obligat:
a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenția începerii unei manevre similare și că poate depăși fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulația din sens opus;
b) să semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;
c) să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficienta față de vehiculul depășit;
d) să reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță pentru vehiculul depășit și pentru ceilalți participanți la trafic.
(2) Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h.
Atenție⚠️
Progresul se salvează doar pe dispozitivul pe care rezolvați întrebările. Dacă schimbați dispozitivul sau
browserul, progresul nu va fi disponibil.
Dacă ați pierdut progresul, puteți relua mediul de învățare de la întrebarea la care ați rămas, folosind butonul de mai jos.
Pentru a vă asigura că progresul este salvat corect și reflectă parcursul real al întrebărilor, vă recomandăm să nu săriți peste întrebări.