Întrebări examen auto DRPCIV categoria D - Întrebări Diverse
Întrebarea 464 din 481 | Rămase: 17

Întrebări rezolvate: 0

Răspunsuri corecte: 0

Răspunsuri greșite: 0

464. Ce obligații are conducătorul unui autobuz care intenționează să repună în mișcare autovehiculul aflat între alte vehicule staționate?

A

semnalizează plecarea de pe loc, pentru a fi observat de cei care circulă în același sens;

B

semnalizează din timp plecarea de pe loc, se asigură că poate efectua manevra fără a perturba circulația sau fără a pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic și acordă prioritate vehiculelor care circulă pe drumul public, indiferent de direcția de deplasare;

C

manevrează cu grijă autobuzul, pentru a nu lovi vehiculele din fața sau din spatele său, după care se repune în mișcare.

Explicatie: Răspunde la întrebare pentru a vedea explicația!

Conducătorul unui autobuz care intenționează să repună în mișcare autovehiculul aflat între alte vehicule staționate are următoarele obligații legale:

  • să semnalizeze din timp intenția de plecare de pe loc;
  • să se asigure că poate efectua manevra în condiții de siguranță, fără a perturba circulația celorlalți participanți la trafic;
  • să acorde prioritate tuturor vehiculelor care circulă pe drumul public, indiferent de direcția de deplasare.

Legislație:

OUG nr. 195/2002

Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002

Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule și tramvaie sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și/sau semnalizare ale acestora, după cum urmează:

g) luminile indicatoare de direcție pentru semnalizarea schimbării direcției de mers, inclusiv la punerea în mișcare a vehiculului de pe loc.

Articolul 116

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de deplasare, depășirea, oprirea și punerea în mișcare.

Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații:

f) când se pune în mișcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia față de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcția de deplasare.

Atenție⚠️
Progresul se salvează doar pe dispozitivul pe care rezolvați întrebările. Dacă schimbați dispozitivul sau browserul, progresul nu va fi disponibil.

Dacă ați pierdut progresul, puteți relua mediul de învățare de la întrebarea la care ați rămas, folosind butonul de mai jos.

Pentru a vă asigura că progresul este salvat corect și reflectă parcursul real al întrebărilor, vă recomandăm să nu săriți peste întrebări.