CAPITOLUL VI
DISPOZITII FINALE
Articolul 26
Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 se modifica dupa cum urmeaza:
(1) Articolul 2 se inlocuieste cu urmatorul text:„
Articolul 2
In sensul prezentului regulament, se aplica definitiile prevazute la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 martie 2006 privind armonizarea anumitor dispozitii ale legislatiei sociale in domeniul transporturilor rutiere si de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 3821/85 si (CE) nr.2135/98 ale Consiliului*.
(2) La articolul 3, alineatele (1), (2) si (3) se inlocuiesc cu urmatorul text:
„(1) Aparatul de inregistrare se instaleaza si se foloseste la bordul vehiculelor inmatriculate in statele membre care le folosesc pentru transportul rutier de calatori sau marfuri, cu exceptia vehiculelor prevazute la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr.
561/2006. Vehiculele mentionate la articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr.
561/2006 si vehiculele care erau excluse din domeniul de aplicare al Regulamentului
(CEE) nr. 3820/85, dar care nu mai sunt excluse in conformitate cu Regulamentul (CE)
nr. 561/2006, se pot conforma acestei obligatii pana la 31 decembrie 2007.(2) Statele membre pot excepta de la aplicarea prezentului regulament vehiculele mentionate la articolul 13 alineatele (1) si (3) din Regulamentul (CEE) nr. 561/2006.
(3) Statele membre, dupa autorizarea din partea Comisiei, pot excepta de la aplicarea prezentului regulament vehiculele folosite pentru operatiunile de transport prevazute la articolul 14 din Regulamentul (CEE) nr. 561/2006.”
(3) La articolul 14, alineatul (2) se inlocuieste cu urmatorul text:
„(2) Intreprinderea pastreaza, in ordine cronologica si intr-o forma lizibila, foile de inregistrare, precum si imprimatele scoase de fiecare data cand acestea se prezinta in conformitate cu articolul 15 alineatul (1), timp de cel putin un an dupa ce au fost folosite si pune la dispozitia conducatorilor interesati o copie, la cererea acestora. De asemenea, intreprinderea pune la dispozitia conducatorilor interesati, la cererea acestora, o copie a informatiilor descarcate de pe cardul conducatorilor, precum si versiunile imprimate ale acestor copii. Foile de inregistrare, imprimatele scoase si informatiile descarcate se prezinta sau se inmaneaza inspectorului autorizat, la cerere.”
(4) Articolul 15 se modifica dupa cum urmeaza:
– la alineatul (1), se adauga urmatorul paragraf:
,In caz de deteriorare sau de proasta functionare a cardului conducatorului sau ill
cazul ill care acesta nu este ill posesia cardului, conducatorul:(a) la lnceputul traseului, imprima informatiile detaliate privind vehiculul pe care 11 conduce ~i pe foaia scoasa trebuie sa figureze:
(i) informatiile detaliate care permit identifiearea conducatorului (numele, nurnarul cardului de conducator auto sau al permisului de eonducere), inelusiv sernnatura;
(ii) perioadele prevazute la aJineatul (3) liniuta a doua, literele (b), (c) ~i (d); (b) la sfarsitul traseului, imprima informatiile privind perioadele de tirnp
inregistrate de aparatul de inregistrare, inregistreaza toate perioadele
eonsacrate altei activitati, perioadele de disponibilitate si de repaus efectuate de la imprimatul seos la inceputul traseu1ui, atunei cand aceste informatii nu au fost inregistrate de tahograf, marcheaza pe document datele detaliate eare permit identifiearea conducatorului (numele, numarul cardului de conducator auto sau a permisului de eondueere), ineJusiv semnatura.”;
– la alineatul (2), paragraful al doilea se inlocuieste eu urmatorul text:
,,Atunci cand conducatorul auto este 1n imposibilitate de a folosi aparatura montara la bordu1 vehicu lului ea urmare a faptului ca nu se afla in vehicul, perioadele de timp indicate la alineatul (3) Iiniuta a doua literele (b), (c) ~i (d):
(a) in eazul In care vehieulul este echipat eu un aparat de inregistrare In eonformitate eu anexa I, se inscriu pe foaia de inregistrare manual, automat sau ill orice alt fel, lizibil ~irara a murdari foaia, sau
(b) ill eazul In eare vehiculul este echipat eu un aparat de inregistrare In eonformitate eu anexa l B, se inscriu pe eardul conducatorului eu ajutorul functiei de introdueere manuals oferita de aparatul de Inregistrare.
Atunei cand la bordul vehiculului echipat eu un aparat de control in eonfonnitate cu anexa 1 B se afla mai multi conducatori, fiecare conducator se asigura ca propriul card de conducator este inserat In deschiderea corespunzatoare a tahografului. „:
– la alineatul (3), literele (b) si (c) se inlocuiesc eu urmatorul text:
,,(b) se intelege prin «alta munca» orice alta activitate in afara de eea de condus, definita la articolul 3 litera (a) din Direetiva 2002/IS/CE a Parlamentului European ~i a Consiliului din II martie 2002 privind organizarea timpului de lucru a1 persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier*, precum $i oriee activitate desfasurata pentru acelasi sau un alt angajator din sectorul transporturilor sau din afara aeestui sector; aeeste activitati se inregistreaza cu semnul:
(c) „disponibilitatea”, definita la articolul 3 Jitera (b) din Directiva 2002/1S/CE, se inregistreaza cu semnul:
– alineatul (4) se elimina;
– alineatul (7) se inlocuieste cu urmatorul text:
„(7) (a) Atunci cand conducatorul auto conduce un vehicul echipat cu un aparat de inregistrare in conformitate cu anexa I, acesta trebuie sa fie in masura sa prezinte, la cererea unui inspector de control:
- foile de inregistrare din saptamana in curs si cele pe care le-a utilizat pe parcursul celor 15 zile precedente;
- cardul de conducator in cazul in care este titularul unui asemenea card si
- orice informatie introdusa manual si orice imprimat scos in timpul saptamanii in curs si in timpul celor cincisprezece zile precedente, in conformitate cu prezentul regulament si cu Regulamentul (CE) nr.561/2006.
Cu toate acestea, dupa 1 ianuarie 2008, duratele prevazute la punctele (i) si (iii) se refera la ziua in curs si la o perioada precedenta de douazeci si opt de zile.
(b) Atunci cand conducatorul conduce un vehicul echipat cu un aparat de inregistrare in conformitate cu anexa I B, acesta trebuie sa fie in masura sa prezinte, la cererea unui inspector de control:
- cardul de conducator al carui titular este;
- orice informatie introdusa manual si orice imprimat scos in timpul saptamanii in curs si in timpul celor cincisprezece zile precedente, in conformitate cu prezentul regulament si cu Regulamentul (CE) nr. 561/2006 si
- foile de inregistrare corespunzatoare aceleiasi perioade precum cea prevazuta la punctul (ii), in cazul in care acesta ar fi condus, pe parcursul acestei perioade, un vehicul echipat cu un aparat de inregistrare in conformitate cu anexa I.
Cu toate acestea, dupa 1 ianuarie 2008, duratele prevazute la punctul (ii) se refera la ziua in curs si la o perioada precedenta de douazeci si opt de zile de zile.
(c) Un inspector de control autorizat poate verifica respectarea Regulamentului (CE) nr. 561/2006 prin analizarea foilor de inregistrare, a datelor afisate sau imprimate care au fost inregistrate de aparatul de inregistrare sau de cardul conducatorului sau, in lipsa acestora, prin analizarea oricarui document justificativ care dovedeste nerespectarea dispozitiilor, precum cele prevazute la articolul 16 alineatele (2) si (3).”
Articolul 27
Regulamentul (CEE) nr. 2135/98 se modifica dupa cum urmeaza:
(1) La articolul 2, alineatul (1) litera (a) se inlocuieste cu urmatorul text:
„(1) a) Din a douazeci si una zi de la data publicarii Regulamentului (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 martie 2006 privind armonizarea anumitor dispozitii ale legislatiei sociale in domeniul transporturilor rutiere si de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 3821/85 si (CE) nr.2135/98 ale Consiliului*, vehiculele puse in circulatie pentru prima data sunt echipate cu un aparat de inregistrare in conformitate cu dispozitiile din anexa I B la Regulamentul (CEE) nr. 3821/85.
(2) La articolul 2, alineatul (2) se inlocuieste cu urmatorul text:
„(2). Statele membre adopta masurile necesare pentru a putea elibera cardurile de conducator pana in a douazeci si una zi de la data publicarii Regulamentului (CE) nr.
561/2006.”
Articolul 28
Regulamentul (CEE) nr. 3820/85 se abroga si se inlocuieste cu prezentul regulament.
Cu toate acestea, articolul 5 alineatele (1), (2) si (4) din Regulamentul (CEE) nr. 3820/85 se aplica in continuare pana la datele stabilite la articolul 15 alineatul (1) din Directiva 2003/59/CE.
Articolul 29
Prezentul regulament intra in vigoare la 11 aprilie 2007, cu exceptia articolului 10 alineatul
(5), a articolului 26 alineatele (3) si (4) si a articolului 27, care intra in vigoare la 1 mai 2006.
Prezentul regulament este obligatoriu in toate elementele sale si se aplica direct in toate statele membre.
Adoptat la Strasbourg, 15 martie 2006.
Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu
Presedintele Presedintele
J. BORRELL FONTELLES H. WINKLER
DECLARATIE
Comisia si statele membre fac toate eforturile pentru a se asigura ca, in termen de doi ani de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament, dispozitiile AETR se armonizeaza cu cele ale prezentului regulament. In cazul in care acest lucru nu se realizeaza in termenul stabilit, Comisia propune masuri corespunzatoare pentru a remedia situatia.