Studii de caz CPI Persoane 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110

101. La Zalau efectuati o perioada de repaus (odihna) ocazie cu care stati de vorba cu alti conducatori auto.

Unul dintre acestia sustine ca stie o metoda de falsificare a datelor inregistrate pe diagrama tahograf.

Nu sunteti de acord cu aceste practici si ii precizati riscul la care se expune.

Cum se sanctioneaza falsificarea datelor inregistrate pe diagrama tahograf?

RASPUNS:

Se sanctioneaza conform legii penale.

102. Cu ocazia unui control in trafic se constata ca discurile de frana de la rotile puntii fata prezinta uzura excesiva si fisuri, ceea ce reprezinta o defectiune tehnica periculoasa conform incadrarii din reglementarile in vigoare.

Indicati prin ce masuri se sanctioneaza cele constatate.

RASPUNS:

Prin amenda contraventionala,  prin masura de suspendare a dreptului de utililizare a autovehiculului  si suplimentar prin cea de anulare a I.T.P.

103. Dupa revenirea din cursa de Viena, luati in primire un autobuz si sunteti desemnat sa efectuati transporturi intre Craiova si Slatina.

Cu ocazia unui control in trafic se constata ca anvelopele axei spate a autobuzului prezinta uzura neuniforma pronuntata a benzii de rulare, ceea ce reprezinta o defectiune tehnica majora conform incadrarii din reglementarile in vigoare.

Indicati prin ce masuri se sanctioneaza utilizarea unui vehicul cu defectiuni tehnice majore la efectuarea transportului.

RASPUNS:

Prin amenda contraventionala,  prin masura de suspendare a dreptului de utililizare a autovehiculului  si suplimentar prin cea de anulare a I.T.P.

104. Cu ocazia unui control in trafic desfasurat de catre inspectorii ISCTR se constata ca efectuati transportul cu un autovehicul pentru care nu se detine copie conforma a licentei comunitare.

Indicati masurile prin care se sanctioneaza aceasta abatere.

RASPUNS:

Amenda  contraventionala. suspendarea dreptului  de utilizare a autovehiculului prin retinerea  placutelor cu numarul de inmatriculate si a certificatului de inmatriculare, suspendarea  copiei    conforme a licentei comunitare/certificat de transport in cont propriu pe o perioada de 30 de zile.

105. Cu ocazia unui control in trafic desfasurat de catre inspectorii ISCTR se constata ca ati plecat in cursa cu tahograful defect.

Indicati masurile prin care se sanctioneaza aceasta abatere.

RASPUNS:

 • Amenda contraventionala,
 • suspendarea  dreptului de utilizare a autovehiculului prin retinerea placutelor cu numarul de inmatriculate  si a certificatului de inmatriculare,
 • anularea inspectiei tehnice periodice (I.T.P),­ suspendarea  copiei conforme a licentei comunitare/certificat de transport in cont propriu pe o perioada de 30 de zile.

106. Cu ocazia unui control in trafic desfasurat de catre inspectorii ISCTR se constata ca ati plecat in cursa cu limitatorul de viteza defect.

Indicati masurile prin care se sanctioneaza aceasta abatere.

RASPUNS:

Cu amenda contraventionala,  suspendare copie conforma/copia certificatului de transport in cont propriu pe 30 de zile, anulare I.T.P, retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare.

107. Sunteti angajat in calitate de conducator auto la un operator de transport rutier care efectueaza transport rutier public de persoane prin servicii ocazionale.

Angajatorul va desemneaza sa efectuati un serviciu ocazional pe ruta Bucuresti – Viena – Bucuresti cu un grup de 25 de persoane care se deplaseaza la o conferinta la Viena.

Deplasarea se efectueaza cu un autocar utilizat de operatorul de transport in baza unui contract de leasing.

Precizati 5 documente pe care trebuie sa le prezentati cu ocazia unui control in trafic, exceptand permisul de conducere, certificatul de inmatriculare, (ro)vinieta, cartea de identitate sau pasaportul si asigurarea RCA.

RASPUNS:

 • Documentul de de control pentru transportul ocazional in trafic international,
 • copia conforma a licentei comunitare,
 • certificatul de competenta profesioanala a conducatorului auto,
 • legitimatia de serviciu a conducatorului auto,
 • contractu! de leasing in original,
 • asigurarea pentru persoanele transportate si bagajele acestora,
 • dovada verificarii aparatului tahograf si a limitatoarelor de viteza.

108. In calitate de conducator auto la un operator de transport rutier, efectuati transport rutier de persoane contra cost prin servicii regulate pe traseul Bucuresti-Bacau si retur cu un autobuz care este utilizat de operatorul de transport in baza unui contract de leasing.

Cu ocazia pregatirilor pentru efectuarea serviciului verificati daca aveti documentele necesare efectuarii transportului.

Enumerati 5 documente pe care trebuie sa va asigurati ca le aveti la bordul autobuzului, exceptand actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare, rovinieta si asigurarea RCA.

RASPUNS:

 • Copia conforma a licentei de transport,
 • certificatul de competenta profesioanala a conducatorului auto,
 • licenta de traseu si graficul de circulatie,
 • legitimatia de serviciu a conducatorului auto,
 • contractu! de leasing in original,
 • asigurarea pentru persoanele transportate si bagajele acestora,
 • dovada verificarii aparatului tahograf si a limitatoarelor de viteza.

109. Sunteti angajat in calitate de conducator auto la un operator de transport rutier care efectueaza transport rutier de persoane contra cost prin servicii regulate pe traseul Bucuresti – Sibiu.

Traseul se efectueaza cu un autobuz care are o capacitate de 30 locuri pe scaune si 10 locuri in picioare.

Care este documentul de transport pentru tipul de serviciu de transport persoane pe care-l efectuati si de ce document trebuie insotit pe toata durata transportului?

RASPUNS:

Licenta de traseu insotita de graficul de circulatie.

110. Sunteti angajat in calitate de conducator auto la un operator de transport rutier care efectueaza transport rutier de persoane contra cost prin servicii ocazionale.

Angajatorul va desemneaza sa efectuati un serviciu ocazional pe ruta Bucuresti – Gura Humorului cu un grup de turisti.

Inainte de plecare, verificati daca aveti documentele necesare efectuarii transportului.

Care este documentul de transport pentru serviciul efectuat pe relatia Bucuresti – Gura Humorului?

RASPUNS:

Documentul de control cu foaia de parcurs cu lista pasagerilor completata, barata si stampilata.